Фото галерија

Реални сусрети - октобар, новембар 2014. - VII, VIII.

У овиру програма професионалне оријентације ученицима 7. И 8. Разреда организују се реални сусрети са светом рада. Током октобра и новембра ученици 8. разреда су обишли градски архив и ЈИП „ Нови пут“ . Разговарали су са запосленима, распитивали су се и имали прилику да се опробају у одређеним занимањима. Као домаћи задатак, добили су упутство за писање новинског чланка који ће бити објављен на порталу Новог пута. Наставнице Љиљана Ивановић Јованчевић и Марија Алексић су организовале и реализовале ове посете у којима су осмаци уживали и сазнали много тога новог.
Активности поводом Месеца књиге и Дечје недеље 2014. - V, VI, VII, VIII.

1. Договор и расподела задужења за тематски месец. 2. Припрема за одржавање наградног темата 3. Дечја недеља , наградни темат је писан 6. октобра , а писали су ученици петог , шестог , седмог и осмог разреда.све радове прегледали су професори српског језика и донели су одлуку да се прогласе најбољи радови по разредима . 4. Током месеца октобра, на часовима српског језика обрађиване су теме у вези са породицом-пети разред – Вила зида град; шести разред- породичне песме и писање састава на тему један члан моје породице; седми разред- посленичке песме и стари занати у мојој породици; осми разред- Мемоари, Прота Матеја Ненадовић. Обрађујући те наставне јединице, ученици су имали прилику да говоре о својој породици, о породичним вредностима и догађајима који су им остали у сећању. На тај начин је Дечја недеља повезана са Месецом књиге. 5. Књижевно вече је одржано 21. октобра , у реализацији програма учествовали су чланови Стручног већа србиста у корелацији са Предрагом Тодоровићем који је са члановима хора спремио неколико песама . 6. У реализацији програма учествовали су чланови рецитаторске , драмске и литерарне секције . 7. Књижевној вечери присуствовали су родитељи , реализатори програма ( веће србиста , наставник музичког Предраг Тодоровић и учесници програма ) , пензионери ( Миланка Стевановић , Ирена Милосављевић и Томиславка Живановић ), помоћник директора , Снежана Васиљевић , као и колеге Данијела Стојановић , Снежана Марковић... 8. Ово књижевно вече имало је и забавни и едукативни карактер . Чули смо изузетне радове на тему Један члан моје породице и Свако дете срећног лица чини једна породица , лепе мисли о породици , мајци , деци . Свако дело које је изведено , свака песма која је отпевана имала је везе са темом Дечје недеље . Зато је све ово завршна активност поводом два значајна догађаја за месец октобар , за Дечју недељу и Месец књиге .У оквиру програма изведен је и одломак из Нушићеве комедије Кирија , тако да смо на тај начин подсетили ученике да је ова година , година Нушића јер се навршава 150 година од његовог рођења ( иначе је он рођен 20.октобра ). 9. У анализи активности сви су се сложили да је књижевно вече било изузетно добро реализовано , али да је штета што немамо услове да већи број ученика одгледа такву културну манифестацију. Похваљен је уложени труд око комплетног тематског месеца. Стручно веће србиста Напомена: Сваки наставник има припрему за свој час који је повезан са темом.
Aктивности у Дечјој недељи 2014. - I - IV, VII.

Поводом Дечје недеље у продуженом боравку огранизоване су активности израде Буквара дечјих права где су ученици од 1. до 4. разреда писали и сами илустровали права која су изабрали. _________________________________________________________________________ Поводом Недеље здраве хране,продужени боравак је организовао,,Штафету здраве хране,,.Учешће у овој активности узели су и ученици 4.раз.са учитељицом Данијелом Милић.После такмичарског дела,сви учесници су уживали у здравој ужини!! _________________________________________________________________________ У оквиру Дечје недеље ученици седмог разреда са наставницом Снежаном Марковић су посетили продужени боравак и том приликом нам поклонили друштвену игру ,,Твист,,.На велико одушевљење свих ученика,игру су одмах пробали! _________________________________________________________________________ Податке обезбедиле Лепосава Младеновић и Снежана Марковић
Обележавање светског дана здраве хране 2014. - V, VII.

16.10.2014. у округлој сали ОШ „ Рада Миљковић“ са почетком у 17 часова, одржано је предавање у оквиру обележавања Светског дана здраве хране. Тема предавања су биле Лековите и јестиве самоникле биљке. Водитељ овог предавања је била наставница биологије Снежана Васиљевић док су саму презентацију одржали ученици седмог разреда који су презентацију и направили, а техничку подршку у презентацији им је пружао наставник биологије Владимир Петровић. Деца су говорила о значају здраве исхране и о самониклим биљкама које су лековите и добре за исхрану. На крају деца су представила распрострањење лековитих биљака на географског карти. Материјал за овај део осмислила је наставница географије Ана Милосаљевић. Поред деце у програму су учествовали радници здравстеног центра у Јагодини који су одговарали на питања присутних у вези здраве исхране. Публика су тога даба били новопечени петаци заједно са својим родитељима. Посебно се захваљујемо родитељима петака који су на предавање донели узорке здраве хране и специјалитете од самониклог и лековитог биља. На крају, захваљујемо се деци која су одржала предавање и то су редом: Милица Миладиновић, Светлана Томић, Сара Стојановић, Марина Стојановић, Немања Милорадовић и Матеја Стошић.
Kонференција у оквиру пројекта „Професионална оријентација у Србији“ - „ Мој пут до жељеног занимања“

Ученици Основне школе „ Рада Миљковић“ су 7. октобра 2014. учествовали на конференцији „ Мој пут до жељеног занимања“, која је одржана у београдском Сава центру. Циљ конференције је био презентација досадашњих постигнућа у оквиру пројекта, као и сагледавање могућих праваца даљег развоја каријерног вођења и саветовања у Србији у контексту целоживотног образовања и управљања каријером. Излагачи на конференцији били су стручњаци из различитих земаља, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. ОШ „Рада Миљковић“ је својим многобројним активностима у области професионалне оријентације свој тим позиционирала као тим који подржава своје колеге из окружења у имплементацији и унапређивању квалитета програма . Свој пример добре праксе у области професионалне оријентације, тематски дан у „Ради“, који је имао циљ да се предмети у школи прикажу као основне области за многобројна занимања , приказали су на постеру у оквиру пратеће манифестације Конференције-Сајму постигнућа. Најбројнија делегација- чланови тима за Професионалну оријентацију на челу са директором Бобаном Маровићем, уживала је у размени са свим присутним стручњацима. Наши ученици осмог разреда Михаило Пантић, Гордана Анђелковић и Анита Филиповић су одговарали су на питања водитеља конференције на тему шта за њих значи пролажење програма Професионалне оријентације. Говорили су о својим искуствима са радионицама и о томе на који начин се променио њихов однос са наставницима и вршњацима откако су укључени у програм каријерног вођења. Обогаћени новим искуством, чланови тима за Професионалну оријентацију уверени су још једном да су на најбољем путу у подршци ученицима за одабир будуће школе. Одлучни су да и даље наставе своје активности, како у школи, тако и у мрежи актера на локалу, учвршћујући сарадњу са родитељима ученика.
Sportom protiv nasilja - ( promocija mini tenisa u OŠ " Rada Miljković " )

Fiskulturna sala OŠ " Rada Miljković", utorak, 28.10.2014. Dečiji osmeh i graja, pozitivan sportski duh i jasna poruka, zdravo živeti - sportom se baviti, za pobedu se boriti, u žaru borbe ostati džentlmen - obeležili su i ovu akciju "Sportom protiv nasilja". "Sportom protiv nasilja", akcija NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, juče je održana u Jagodini, u Osnovnoj školi "Rada Miljković" koja je bila domaćin ove akcije, a gostovale su i podržale akciju i OŠ "Boško Đuričić", "Goran Ostojić" i "17. Oktobar". Priliku da uči prve teniske korake imalo je 300 učenika škole koji su sve to izveli uz pomoc trenera Dragana Ilica (Teniski savez Srbije) i svojih nastavnika fizickog vaspitanja Filipa Marovica, Iva Bozovica i Milana Milanovica. Sada je i "beli sport" zakucao na vrata Jagodine i ušao u srca njenih mališana. Program "Svetske teniske federacije" (International Tennis Federation ITF) - MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece. Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa "Energija sporta" i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.
Посета Скупштини општине Јагодинe од стране Ђачког парламента у оквиру Дечје недеље.

Представници ђачког парламента су заједно са наставником Владимиром Петровићем посетили 10.октобра Скупштину општине Јагодине у оквиру Дечје недеље. Заменица градоначелника Снежана Вукашиновић која је била наш домаћин, заједно са представницима локалне самоуправе и центра за социјални рад је организовала предавање чија је тема била хранитељске породице и хранитељство. Искуства су са нама поделили и људи који већ годинама примају децу у своје хранитељске породице. Предавање је било садржајно и деца су могла да постављају питања и продубе се у тематику хранитељских породица и права деце у нашој земљи. На крају, један леп гест локалне самоуправе. Наиме, деца која су била присутна на предавању добила су на поклон књиге. Све у свему, једно ново и добро искуство за ученике који представљају наш ђачки парламент.
Okruzno takmicenje (plivanje) 1. i 2. mesto

Okruzno takmicenje u plivanju odrzano je na gradskom bazenu u Paracinu 16.10.2014. sa pocetkom u 9h. Na takmicenju su bile prisutne skole iz Jagodine, Paracina i Cuprije tako da je konkurencija bila veoma jaka. Nas skolski tim cinili su sledeci ucenici: 1. Cvetkovic Tijana (prsno) 2. Asanin Andjela (prsno) 3. Simic Aleksandra (prsno) 4. Rajic Uros (prsno) 5. Mrksic Momcilo (delfin) U disciplini 50m prsno (devojcice 7 i 8 razred) nasa skola imala je izvanredan rezultat. Naime, ucenica Cvetkovic Tijana zauzela je 1. MESTO, dok je Asanin Andjela zauzela 2. MESTO. Ove dve ucenice predvodjene nastavnikom Marovic Filipom, obezbedile su ucesce na REPUBLICKOM TAKMICENJU koje ce biti odrzano u Beogradu na bazenu "Tasmajdan". Jos jedan veliki sportski rezultat za nasu skolu. Vodja ekipe i predstavnik nase skole na ovom takmicenju, bio je nastavnik Marovic Filip.
Opstinsko takmicenje (stoni tenis) 1. mesto

Opstinsko takmicenje u stonom tenisu, za ucenike osnovnih skola grada Jagodine, odrzano je 09.10.2014. u Hali sportova "Jassa" sa pocetkom u 9h. U pojedinacnoj kategoriji, nas ucenik Jevremovic Lazar (osmi razred) osvojio je 1. MESTO i na taj nacin se plasirao i odveo svoju skolu na okruzno takmicenje.Zajednickim trudom i zalaganjem kako nastavnika tako i ucenika, ostvaren je odlican rezultat. Ekipu skole, cinili su: Jevremovic Lazar, Djordjevic Ljubisa, Stevanovic Luka i Vulic Stefan. Vodja ekipe na ovom takmicenju i predstavnik nase skole, bio je nastavnik Marovic Filip.
Посета начелнице Одељења за права детета Заштитника грађана Републике Србије

У оквиру Дечје недеље нашу школу је у уторак 07.октобра 2014. године посетила начелница Одељења за права детета Заштитника грађана ( Омбудсмана ) Снежна Нешић заједно са члановима Панела младих саветника Заштитника грађана. Домаћини су им били ученици Ђачког парламента и координатор Ђачког парламента у Ради Миљковић, наставник биологије Владимир Петровић. Чланови Панела младих саветника су кроз разговор и кроз вршњачку едукацију приближили ученицима Ђачког парламента појмове о правима детета, о Конвенцији о правима детета, о механизмима заштите људских права и улози коју у систему има институција републичког Омбудсмана. Такође, вођени су разговори о темама и проблемима деце и малдих унутар школе и ван школе. Циљ посете је био да се ученицима предочи жеља Заштитника грађана да се посебна пажња посвети информисању деце о својим правима и међународним и домаћим документима у којима су прописане обавезе државе у области права детета. Чланови Панела на крају састанка су указали на могућност да деца која то желе, могу да се пријаве за чланство у Панелу који на нивоу Србије броји 30 чланова из основних и средњих школа. Желим посебно да се захвалим ученицима, члановима Ђачког парламента Раде Миљковић што су одвојили своје време и присутствовали овом занимљивом састанку који ће помоћи да Ђачки парламент убудуће ради боље и квалитетније. То су редом, ученици 8. разреда и чланови парламента: Марија Димитријевић, Марко Савић, Димитрије Старовлах, Тијана Михајловић, Филип Кепић и Филип Милосављевић. Остали чланови парламента Александра Симић и Ана Стојковић су били оправдано одсутни са састанка.