УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ШКОЛСКОЈ 2023/24. ГОДИНИ

Датум: 02. Februar 2023 19:35 Категорија: Новости и обавештења


Упис у први разред - ОШ

Упис деце у први разред основне школе у школској 2023/2024. години обавезан је за сву децу рођену од  1. марта 2016. до 28. фебруара 2017. године. Упис ће се вршити од 1.априла 2023.године преко Портала е-Управа (Услуге → Образовање → е-Заказивање термина у ОШ).

У нашу ОШ “Рада Миљковић”, Јагодина, Кнеза Лазара 122, уписују се сва деца која имају пребивалиште у околини школе.
Деца рођена између 1. марта  и 31. августа 2017. године, а чији родитељи желе да она ПОЂУ РАНИЈЕ У ШКОЛУ, могу да се од 1.4.2023. године пријаве психологу школе на број телефона 035-243516, ради договора о термину за проверу спремности за полазак у први разред.
У школу се може уписати и  ДЕТЕ СТАРИЈЕ ОД 7 ГОДИНА, рођено пре 1.3.2016.године уз мишљење Интерресорне комисије о одлагању поласка у школу за претходну годину. Пријава уписа старије деце такође се врши од 1.4.2023.године код административног радника школе.

ОБАВЕШТЕЊЕ
ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА КОЈИ ТЕРИТОРИЈАЛНО НЕ ПРИПАДАЈУ НАШОЈ ШКОЛИ

Поштовани родитељи,

1. Потребно је да доставите молбу школи за упис свог детета у први разред;
2. Молбу предајете психологу или педагогу школе. Рок за предају молби је 28.2.2023. године.
3. У молби обавезно напишите свој број телефона како бисмо могли да вас контактирамо.
4. Молбе ће бити решаване почетком јуна, тако да ћете о исходу бити обавештени након тога.
 
ПРИЈАВА ЗА УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ПРЕКО ПОРТАЛА е-УПРАВА

Упис деце у први разред родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије врше  електронским путем од 1.4.2023. године преко Портала еУправа  покретањем услуге е-Заказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.
Да би извршили упис потребно је да:
-Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију 
eID.gov.rs
-Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → е-Заказивање термина у ОШ)
-Закажете термин тестирања детета у нашој школи. Након ваше е-пријаве за тестирање детета, школа ће по службеној дужности прибавити потребна документа за упис  – извод из матичне књиге рођених, пријава пребивалишта, лекарско уверење о спремности за полазак у први разред као и потврда о похађању програма предшколског васпитања и образовања.
Напомена: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Ако имате додатних питања, недоумице и потешкоће приликом e-пријаве и е-заказивања можете се обратити психологу или педагогу школе, лично или позивом на број 035 243516  сваког радног дана од 8:00 до 15:00 како би заказали термин провере спремности за полазак у школу уместо вас.
 
ОБАВЕШТЕЊЕ 
УПИС У ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА ПРВОГ И ДРУГОГ РАЗРЕДА

Поштовани родитељи,

Упис ученика првог и другог разреда у продужени боравак важи само за једну школску годину. Родитељи који уписују децу у први разред школске 2023/24. године и родитељи будућих другака, подносе молбу за упис за текућу школску годину.
Подношење молби вршиће се од 1.4.2023. године код административног радника школе у термину од 10:00 до 14:00 часова. За ученике који не припадају територијално нашој школи родитељи молбу подносе приликом подношења молбе за упис, до 28.2.2023. године.

Документа потребна за упис:
  1. Потврда о запослењу за родитеље;
  2. Молба (написана и потписана од стране родитеља, са образложењем потребе уписа ученика у продужени боравак).

ПРИЈАВА УЧЕНИКА ЗА ЦЕЛОДНЕВНУ НАСТАВУ

Подношење молби за упис у целодневну наставу вршиће се од 1.4.2023. године код административног радника школе у термину од 10:00 до 14:00 часова. За ученике који територијално не припадају нашој школи родитељи молбу могу поднети приликом подношења молбе за упис, до 28.2.2023. године.

Документа потребна за упис у целодневну наставу:
1. Потписану молбу родитеља са основним подацима ученика (име и презиме) и родитеља (име и презиме, контакт подаци), разлозима за упис у целодневну наставу и осталим подацима који могу бити релевантни за одлучивање о упису;
2. Потврда о запослењу за родитеље.
 
    У ОШ ,,Рада Миљковић" од школске 2023/2024. године у првом разреду у два одељења се организује целодневна настава - по једно одељење у матичном објекту и објекту на Стрелишту.
   Ова врста наставе подразумева комбинацију наставе и слободних активности. На основу анализа и потребе родитеља, деца могу да бораве у школи од 7:00 до 16:30 часова. Сваког дана у наставној седмици настава почиње у 8:00 часова. У целодневној настави, као посебном облику наставе, предају два учитеља. Они предају предмете распоређене око српског језика и математике. Нпр. један учитељ пре подне предаје српски језик, свет око нас и ликовну културу, а други после подне математику и физичко васпитање. У истом дану се ради обрада градива, а затим се увежбава то што се учило на часовима самостaлног рада. Ученици у целодневној настави имају редован распоред часова, с тим да имају и време предвиђено за увежбавање наученог градива и време за слободне активности. До одласка кући, завршавају све своје школске обавезе. Ученици имају самосталан и креативан рад који је саставни део плана и програма целодневне наставе. Распоред часова се прави тако да ученици не осете велико оптерећење у току дана и тако да се смењују периоди учења и слободних активности.
    Учитељи мењају смену, тако да су сви часови подједнако распоређени. Овакав рад омогућава ученицима да брже напредују, брже усвајају технику почетног читања и писања, јер је сваки редован час математике и српског језика праћен самосталним радом ученика, тј. часом учења. Оно што би ученици у класичној настави имали за домаћи задатак, то ученици у целодневној настави ураде у школи. Током боравка у школи, ученици завршавају домаће задатке и кући одлазе без школских торби.
    Активности у слободном времену организују се тако да ученици на креативан и забаван начин проводе време и задовољавају нека своја интересовања. У време слободних активности ученици цртају, слушају музику, уче разне игре, користе библиотеку, играју се у школском дворишту, припремају приредбе за родитеље, учествују у креативним радионицама у складу са интересовањима, многим културним дешавањима и на тај начин развијају позитиван однос према школи, учењу и дружењу.
   Школа поседује сопствену кухињу и трпезарију. Овде ученици доручкују, ручају и ужинају. Јеловник се мења сваке недеље. Водиће се рачуна о потребном дневном уносу различитих хранљивих састојака за децу узраста од седам и осам година.
   Ученици би наставу похађали у лепо опремљеним учионицама које би имале ормариће у којима би ученици остављали своје уџбенике, свеске, опрему и други прибор, како не би морали да га носе кући. На тај начин омогућавамо ученицима лагоднији и лепши боравак у школи.
 
Предности целодневне наставе су:

   Ученици који похађају целодневну наставу су самосталнији. Брзо науче да сами брину о свом радном месту, слажу ствари у ормариће, припремају се за сваки час, развијају хигијенске навике, деле ужину, друже се и играју заједно са другом децом – развијају социјалне вештине. Свакодневно имају прилику да помажу једни другима у учењу – вршњачка едукација. Трудићемо се да деца што више времена проводе напољу и да се крећу, јер је у овом периоду за њихов развој и одрастање игра изузетно важна.
   Велика предност целодневне наставе je та што су деца доста одморнија, растерећенија и задовољнија. Боравак у школи им не представља велики напор јер им се смењују дневне активности.

Зашто да изаберете баш нас?

Aко сте у недоумици коју школу ћете изабрати за упис свог ђака првака, ево мале помоћи:
• имамо стручан и креативан кадар који ће вашем детету пружити могућност да учи и напредује својим темпом;
• школске торбе доносите понедељком, а узимате петком;
• до 16:30 часова учитељи уче и брину о вашем детету;
• у школи је обезбеђен доручак, ручак и ужина;
• после школе, дете може да се игра и похађа ваншколске активности;
• максимално бринемо о безбедности свих наших ученика.
 
Разлика између продуженог боравка и целодневне наставе

- Ученици  пријављени у продужени боравак имају током наставног дана редован распоред часова, а после наставе време проводе у боравку, са децом из одељења првог и другог разреда и о њима брине једна учитељица. Због тога се дешава да део школских обавеза остане и за рад код куће. Током дана проведеног у боравку имају ужину и ручак. Време одласка из продуженог боравка није исто за све ученике, јер родитељи у различито време долазе по децу. Радно време продуженог боравка је од 7:30 до 15:30.
- У целодневној настави ученици су у школи сваког радног дана и похађају наставу распоређену у преподневној и поподневној смени са две учитељице. Распоред редовних часова, слободних активности, радионица и писања домаћих задатака је пажљиво организован. Током дана имају три оброка – доручак, ручак и ужину. Могућност ранијег изласка постоји  у  оправданим случајевима. Деца могу да бораве у школи од 7:00 до 16:30 часова. Школске торбе ученици доносе понедељком, а имају могућност да их враћају тек петком поподне. Пожељно је да родитељи викендом заједно са децом прелистају свеске и радне уџбенике и упознају се са градивом које су ученици савладали у току пет радних дана.

Подношење молби вршиће се од 1.4.2023. године.
За ученике који не припадају територијално нашој школи родитељи молбу подносе приликом подношења молбе за упис, до 28.2.2023. године.
 

 
КРИТЕРИЈУМИ ЗА УПИС И ПРИЈЕМ УЧЕНИКА У ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК И ЦЕЛОДНЕВНУ НАСТАВУ

За продужени боравак и целодневну наставу најпре могу да се пријаве ученици чија су оба родитеља радно ангажована. Пријем пријава за упис ученика првог разреда у продужени боравак и целодневну наставу врши се од 1. априла до 31. маја текуће школске године за наредну школску годину. За ученике који територијално не припадају нашој школи родитељи молбу подносе приликом подношења молбе за упис, до 28.2.2023. године.
Предност приликом уписа ће, следећим редоследом, имати:
1. деца без родитељског старања
2. деца самохраних родитеља
3. ученици који су уписали први разред (који ће од наредне школске године
похађати први разред).
Под самохраним родитељима, подразумева се да је други родитељ непознат, преминуо, потпуно лишен родитељског права или је дете судским решењем/пресудом додељено једном родитељу на самостално старање.
Уколико број уписаних ученика у продужени боравак буде мањи од прописаног, школа даје могућност уписа ученицима другог разреда у складу са просторним и кадровским могућностима.
 
Драги наши будући ПРВАЦИ и родитељи,

ДОБРО ДОШЛИ у Основну школу ’’Рада Миљковић“!

СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛОВАЊА!
 
 
                        Директор школе
                      Сања Прибаковић