ДАН РОЗЕ МАЈИЦА - ЉУБАВ, ТОЛЕРАНЦИЈА, ПОШТОВАЊЕ, РАЗУМЕВАЊЕ

Датум: 23. Februar 2022 20:53 Категорија: Постигнућа

Ове године ће Међународни дан борбе против вршњачког насиља бити обележен 23. фебруара. Као и сваке године, обележавамо га  последње среде у фебруару под називом „Дан розе мајица“. У планираној седмици организоваћемо различите активности и на тај начин промовисати превенцију и заштиту деце и ученика од насиља и дискриминације. Том приликом ћемо указати на: значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.



Активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализоваћемо кроз одржавање радионица, трибина, дебата, предавања, кроз изложбе и остале активности које су у школи прихватљиве.

 

Прича о Дану розе мајица

Широм света се последњa средa у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама. Међународни дан борбе против вршњачког насиља се симболично широм света обележава последње среде у фебруару.

3/5 - Дан розе мајица


Ученици 3-5 ,са Стрелишта, обележили су Дан розе мајица на свој весео и креативан начин са поруком ,,Друг није мета"!!!
КЛИК НА СЛИКУ!

 

Дан розе мајица - Вршњачки тим


23.02.2022. године је обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља - Дан розе мајица - Вршњачки тим


 

2/4 - Дан борбе против вршњачког насиља

Дан борбе против вршњачког насиља традиционално обележавамо сваке године па тако и ове. Поносни смо на свој рад и учење и трудимо се да сваке године растемо у боље и квалитетније људе. Хвала нашим родитељима а посебно ђацима који схватају колико је битно радити на себи у менталном и психичком смислу и да само градећи компетно себе можемо учинити добро свима. За нашу лепшу, сигурнију, хуманију, слободну планету без насиља, срећни смо што смо део света, део дечије организације која је препознала НАСИЉЕ и која је кроз активност ношења розе мајица показала протест насиљу. Наше одељење 2/4 као и остали ученици наше школе имали су прелеп дан уз прегршт квалитетних активности поводом пружања подршке активистима у Канади. Младим ученицима који су подржали свог друга и покушали да та заштите од насиља коме је био изложен само зато што је обукао розе мајицу. Иначе. дечак је то учинио јер је осетио потребу да буде уз болесну мајку због чега његови другари нису имали слуха. Ругали су му се и исмевали  га! Драги наши читаоци,... Ми смо данас срећна деца јер знамо да не постоји мушка и женска боја... Ми данас живимо срећан живот у коме бирамо лепо понашање. Учитељица: Ивана Ђорђевић,и ОЗ 2/4. Хвала што смо тим!!!





 

23. фебруар - Дан розе мајица - 2/1

Одељење 2/1 је обележило Међународни дан посвећен борби против вршњачког насиља кроз разне активности.Разговарали смо о другарству,толеранцији,међусобном разумевању,значају емпатије...Гледали смо едукативне филмове и анализирали ситуације из живота.Цртали смо и писали лепе речи и поруке којима промовишемо ЉУБАВ.Данашње дружење смо наставили у школском дворишту!



 

Дан ружичастих мајица, познатији као Pink Shirt Day


Дан ружичастих мајица, познатији као Pink Shirt Day, програм је превенције вршњачког насиља, а обележава се задње среде у фебруару. Један ученик из Канаде је дошао у школу ,задње среде у фебруару, 2007.године, носећи ружичасту мајицу у знак подршке својој мајци, која је оболела од рака и због тога је био жртва вршњачког насиља. Његови другови решили су да дигну глас против насилника и солидаришу се са злостављаним дечаком тако што су се сутрадан сви у школи појавили у ружичастим мајицама.Од тада је ружичаста мајица постала симбол борбе против међувршњачког насиља у школама. Данас смо и ми обележили овај дан у подручном одељењу у Буковчу уз јасну поруку: "РЕЦИМО СТОП НАСИЉУ, ЉУБАВ ВОЛИ, А НЕ БОЛИ". Учитељица: Златковић Јелена РАЗРЕДИ: 1, 3 и 4./7



 

Школа у Вољавчу

Међународни дан борбе против вршњачког насиља традиционално се обележио и ове године . Ученици подручног одељења у Вољавчу су низом активности обележили Дан розе мајица и послали јасну поруку - СТОП НАСИЉУ ! Учитељице Гордана Митровић и Маја Тодосијевић


 

1/1 - Дан розе мајица


Одељење 1-1 је обележило Дан розе мајица и поручило поруком "ЉУБАВ ПОБЕЂУЈЕ" у борби против насиља.

1/2 - Међународни дан борбе против насиља


Ученици 1/2 су кроз игру, дружење и стваралаштво обележили Међународни дан борбе против насиља - Дан розе мајице. Њихова парола била је: Ширимо љубав и другарство! Стоп насиљу!





 

3/2 и 7/2 - Дан розе мајица


Активности ОЗ 7/2 са Иванком Васиљевић и 3/2 са Наташом Милосављевић.



 

III/2 -Широм света се у последњој среди месеца фебруара обележава Дан борбе против вршњачког насиља.Обележили смо и ми Дан розе мајица у нашој школи уз прегршт маштовитих активности са пуно лепих порука. Пружимо руку кад затреба.Осмех удели.Помоћ пружи,Насиље пријави.



 

5/2 и 5/4 - Дан розе мајица


На заједничком часу одељенских заједница 5/2 и 5/4 обележен је "Дан розе мајица".


 

8/2 - Међународни дан против вршњачког насиља


Ученици 8/2 данас су обележили Међународни дан против вршњачког насиља, Дан розе мајица, кроз више активности.Гледали су презентацију и филмове о вршњачком насиљу, а после тога су причали са педагогом Драганом Божовић и школским полицајцем Сузом Танасковић. На крају часа направили су пано са порукама поводом Дана розе мајица.



 

Дан Розе мајица-продужени боравак - матични објекат




Дан розе мајица


Ученици одељења 6/2 обележили су Дан розе мајица. На часу одељењске заједнице гледали су кратке филмове у вези са обележавањем Дана борбе против вршњачког насиља. Сви ученици су писали поруке против насиља и направили заједнички плакат.




Међународни дан борбе против вршњачког насиља - 3-1




Ученици 4/1 обележили су Међународни дан борбе против вршњачког насиља