МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Датум: 24. Februar 2021 09:45 Категорија: Новости и обавештењаМеђународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 24. фебруара 2021. године, као и сваке године - последње среде у фебруару,  под називом „Дан розих мајицаˮ. 
Ученици наше школе припремају низ активности у циљу промовисања ненасилне комуникације.
Похвале свим ученицима, наставницима и стручним сарадницима за ангажовање, креативност и посвећеност!


Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације је потребно и кроз указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

 
 
Ученици продуженог боравка у објекту на Стрелишту, заједно са учитељицом Марином Јовановић Панајотовић, обележавају Међународни дан борбе против вршњачког насиља на оригиналан и веома поучан начин.Одељење 1/1 и учитељица Јасмина ВишњевацОдељење 1/2 и учитељица Весна ГлигоријевићОдељење 1/3 и учитељица Виолета ЈоксићОдељење 2/1 и учитељица Данијела Милић, креативно обележавају Међународни дан борбе против вршњачког насиља.Одељење 2/2 и учитељица Наташа МилосављевићОдељење 2/3 и учитељица Тања ПановОдељење 3/1 и учитељица Данијела СтанојевићОдељење 3/2 и учитељица Весна Митровић


Одељење 3/3 и учитељица Биљана РашићОбјекат у Вољавчу -Учитељице Маја Тодосијевић и Гордана Митровић, заједно са својим одељењима, обележавају "Дан розих мајица". 

 
КЛИК НА СЛИКУ!


 У објекту истуреног одељења у Буковчу, 24.2.2021. је обележен Дан ружичастих мајица,као превенција против вршњачког насиља. Ученицима је кроз презентацију и разговор показано колико је у овом великом проблему важна превенција. Ученици су од хамера правили мајице и свако је написао поруку на њој. 
Учитељица Јелена Златковић
 
КЛИК НА СЛИКУ!


4-1 Учитељица  Марина Крстић
Активност:Правимо беџеве и обележавамо Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Ученици 4/2 су упознати са циљем и значајем обележавања Дана розих мајица, гледајући презентацију и подсећањем на врсте насиља као и истицањем значаја да се свако насиље пријави. Вођена је дискусија на ову тему са крајњим закључком да о насиљу не треба ћутати, плашити се , већ треба све пријавити и на време одреаговати. За крај су израђени беџеви којима деца поручују да се против насиља треба борити лепим речима и лепим понашањем. 
Учитељица Весна Манојловић
Учитељица Марија Кандић, у сарадњи са школским психологом Драганом Јовановић, заједно са ученицима одељења 4/3, обележавају "Дан розих мајица". Глума и приказивање решавања конфликтне ситуације, ликовни радови - су активности овог одељења.


КЛИК НА СЛИКУ!
 

Ученици 5. разреда и наставница Снежана Видојковић - Грађанско васпитањеОдељење 7/1 и одељењски старешина - Јелена Миљковић


 

ВРШЊАЧКИ ТИМ "РАДА МИЉКОВИЋ"


 
КЛИК НА СЛИКУ!

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ - БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА

Током јануара и фебруара, 2021, наша школа је покренула и реализовала хуманитарну акцију помоћи угроженим породицама са више деце. У сарадњи са Црвеним крстом Јагодине, акција је кренула последње седмице месеца фебруара. Ученици вршњачког тима су са одређеним бројем наставника, управом и стручном службом школе организовано, поштујући све хигијенске и превентивне мере, додељивали неопходну помоћ - одећу, обућу, школски прибор и играчке.


КЛИК НА СЛИКУ 
Линк ка вестима у Вечерњим новостима у којима је објављена хуманитарна акција наше школе


КЛИК НА СЛИКУ!

Прилог наше хуманитарне акције на локалној телевизијиПРИЛОГ О ОБЕЛЕЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА  БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У НАШОЈ ШКОЛИ НА ЛОКАЛНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ