ШЉИВА - ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ - окт 2015.
Поводом месеца здраве хране, 29. октобра 2015, у ОШ „Рада Миљковић“ одржан је угледни час са темом Шљива - од њиве до трпезе. Основни циљ часа био је упознавање ученика са шљивом као националним брендом Србије, али и са њеним лековитим својствима и могућношћу примене у свакодневној здравој и избалансираној исхрани. Како би се овај садржај приближио ученицима, час је изведен кроз интегрисан приступ теми у корелацији предмета Српски језик, Биологија, Географија и Енглески језик. Ученици су били подељени у неколико група у оквиру којих су се бавили истраживачким радом, а сам час је био посвећен презентацији истраживања и размени искустава и сазнања. У оквиру групе Српски језик ученици су се бавили мотивом шљиве у књижевним делима, као и анализом песме Шљива Милована Данојлића. Млади географи су прикупљали податке о географском пореклу шљиве, о њеној распрострањености, као и о привредном значају, док су се биолози посветили биолошким карактертистикама, врстама и лековитим својствима шљиве. Филолози су превели сажетак презентације на енглески језик. Како би основни циљ часа био испуњен, ученици и насатавници су припремили изложбу производа од шљива, а група Млади кулинари је током часа припремала палачинке од хељдиног и интегралног брашна и филовала их је џемом од шљива. Након презентације групног рада сви ученици, као и колеге, уживали су у дегустацији производа од шљива уз истицање њених хранљивих и лековитих својстава. У реализацији часа учествовали су ученици 6/1 и 6/5 одељења, Весна Стојановић, Јелена Миљковић Милетић и Ана Стојановић, наст. српског језика, Маријана Цветковић, наст. географије, Снежана Васиљевић, наст.биологије и Татјана Ђурђевић, наст. енглеског језика. Часу су присуствовале колеге: Владимир Петровић, наст. биологије, Весна Митровић, проф. разредне наставе, Ђурђа Стаменић, наст. српског језика, Лепомир Јевремовић, педагог, Валерија Живковић и Данијела Станковић, психолози.