ПРОЈЕКАТ "ЗАСАДИ ДРВО"

Датум: 25. Februar 2022 00:30 Категорија: Новости и обавештења


У оквиру пројекта „Засади дрво“ реализују се и активности „Гледај како растемо“ које су првенствено намењене подизању степена информисаности и образовања деце и ученика о значају очувања животне среднине, садњи садница и њиховом одржавању, као и начину на који треба да брину о природи. У оквиру овог дела Пројекта једна од активности је садња садница од стране ученика првог разреда.

Највећа акција садње стабала у Србији “Засади дрво” покренута је 2019. године и има за циљ очување здраве животне средине, као и одрживи развој друштвене заједнице. Поред пошумљавања, тим “Засади дрво” бави се и едукацијом и подизањем свести јавности о значају шума.

Трећи циклус пројекта „Засади дрво“ под називом „Четири годишња доба“, званично је почео 3. септембра 2021. године, догађајем у Ботаничкој башти „Јевремовац. У оквиру ове сезоне која траје до априла 2022. године, планирана је садња од 200.000 садница широм Србије, а у фокусу ће бити најмлађи, јер је њихово укључивање у овакве акције веома важно како бисмо им приближили природу.

САДЊА САДНИЦА СВИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА У СРБИЈИ – Свака основна школа на територији Републике Србије бесплатно ће добити по две саднице Белог бора које ће ученици првог разреда  засадити у дворишту школе. Упутство за садњу и негу садница добиће свака школа електронским путем од стране надлежне Школске управе. Садња ће бити организована 24.02.2022. године.
 
У ЧЕТВРТАК, 24.02.2022. од 10.00-12.00 часова, саднице Белог бора ученици првог разреда саде у школском дворишту. Приликом садње, лице одређено испред школе укратко упознаје ученике о важности очувања животне средине и значају пошумљавања.


У оквиру пројекта "Засади дрво" које спроводи МПНТР ученици одељења 1/1 и 1/2 су 24.2.2022. у дворишту школе испред продуженог боравка засадили саднице белог бора. Ова активност је намењена најмлађима како би се подигла свест о очувању животне средине, садњи садница и њиховом одржавању,као и начину на који треба да брину о природи. Ученици су уз помоћ учитељица научили како се спроводи садња и како даље да брину о биљкама. На овај начин су се приближили природи и схватили колико је дрвеће драгоцено за све нас.