ЗАВРШНИ ИСПИТ 2019/2020.

Драги наши осмаци,
Честитамо вам што сте се веома успешно укључили у онлајн наставу у овој новонасталој ситуацији. Како вас очекује завршни испит и упис у жељену школу дајемо вам на располагање линкове, на којима можете наћи неопходне информације у вези са завршним испитом.
Желимо вам пуно среће у раду, припремању, полагању завршног испита, као и упису у средњу школу.


КЛИК НА СЛИКУ - МАЛА МАТУРА

logo 3    

Упис у средњу школу

Постављени материјали односе се на процедуре из претходних година, што мислимо да може да Вам користи као оквир за разумевање процеса. Уколико буде потребно, накнадно ћемо унети исправке и допуне у складу са будућим упутствима Министарстава просвете, науке и технолошког развоја. Верујемо да неће бити великих промена, али сваки детаљ је битан током уписа осмака.
Клик на слику!

 
                                                                                                                                                                      

Завршни испит
 
Завршни испит полажу сви ученици који завршавају осми разред основног образовања и васпитања, као и одрасли који стичу основно образовање у складу са законом којим се уређује образовање одраслих (у даљем тексту: одрасли). Завршни испит се полаже у јунском року, 17,18. и 19.06.2020. године. Изузетно, ученици који из оправданих разлога не приступе полагању завршног испита у јунском року, могу обавити завршни испит у августовском року, уз спровођење исте процедуре као у јунском року.

1. Упутство за коришћење обрасца 41. на завршном испиту. Ово упутство је ревидирано (разликује се од претходног). Упутство је намењено, пре свега, директорима, супервизорима, дежурним наставницима и одељенским старешинама.

https://fonbgacrs-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/milos_jevtic_fon_bg_ac_rs/EQKktmo4I0RCiM9JEigFKsEBoleQRPgqLLHDRRAuOXGGKA?e=Yf9QLH

3. Ново упутство - запажања са пробног испита. Ово је потпуно ново упутство. Поред тога што је у њему објашњен нов начин паковања тестова, наведени су сви уочени недостаци који су се десили на пробном испиту, како са паковањем тестова и образаца, тако и са коришћењем и паковањем ИД образаца. Упутство је намењено свима у процесу реализције завршног испита.
https://fonbgacrs-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/milos_jevtic_fon_bg_ac_rs/EW3myH8ECsJEvpLlz2sGEoUBNiSQ-p5LByJZm7b0k49m0A?e=pNAxcL










Календар активности у периоду 8 - 16. јун:
 
- 8 - 9. јун (понедељак и уторак) у школама родитељи попуњавају пријаве за дуална oдељења
 
- 10. јун (среда) до 15:00 школе преко техничког сајта врше евиденцију пријава. Евидентирање пријаве се врши на страници "Подаци о ученику" и за ученика који је поднео пријаву кликнути на дугме "Пријави". Упутство је објављено у Секцији за преузимање.
 
- 11. јун (четвртак) до 15:00 школе уносе нове ученике (јавили се прошлогодишњи, иностранство и слично). На техничком сајту је школама већ сада отворена опција за унос нових.
 
- 11. јун (четвртак) до 15:00 рок за достављање налога за измену општих података и оцена 6. и 7. разреда. Оверени папир-налог за измену који је исти као и ранијих година (а има га и у прилогу овог мејла) доставља се школској управи.
 
- 12. јун (петак) до 15:00 - школе су у обавези да трећу копију сваке пријаве за дуално одељење доставе школској управи.
 
- 15. јун (понедељак) до 12:00 - школе преузимају са техничког сајта званичне извештаје о наградама са такмичења.
- 15. јун (понедељак) до 15:00 рок за унос оцена 8. разреда. Опције за унос оцена осмог разреда постће видљиве школама до понедељка (8.јун) у 12х, отварање ових опција ће пратити посебна вест, са упутством за коришћење опције преузимања података из система есДневник
 
- 16. јун (уторак) до 17:00 - школе преузимају званичне извештајe са оценама ученика



КАКО САВЛАДАТИ ТРЕМУ ПРЕД ЗАВРШНИ ИСПИТ?


Ево корисних информација и савета за осмаке.
Пуно среће и успеха на Пробном завршном и Завршном испиту, жели вам стручна служба школе!




ВИДЕО УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ОБРАСЦА 41 - ИДЕНТИФИКАЦИОНЕ НАЛЕПНИЦЕ ЗА ПРОБНИ ИСПИТ И ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Видео упутство за коришћење обрасца 41 - идентификационе налепнице за потребе пробног испита и завршног испита доступно је на линку

https://fonbgacrs-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/milos_jevtic_fon_bg_ac_rs/EUW-ziCuyZNGt6aMpKJJyvIBRAZI0-4I6jmlKmSaaWEDhQ?e=73LW6P

Ово упутство је припремљено да би се помогло директорима школа, одељењским старешинама и ученицима да правилно и доследно примене Стручно упутство за спровођење пробног и завршног испита.
Сугеришемо да све одељењске старешине осмог разреда, пре него што у понедељак 1. јуна 2020. године у школу дођу ученици осмог разреда ради преузимања теста из матерњег језика и комбинованог теста, погледају видео упутство и провере редослед корака од којих зависи квалитет спровођења пробног и завршног испита.
Срдачно,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја


КОНКУРСИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ




 
КЛИК НА СЛИКУ!


АНАЛИЗА И РЕЗУЛТАТИ ОНЛАЈН ПРОБНОГ ТЕСТИРАЊА НАШИХ ОСМАКА

У периоду 22-24.4.2020. године реализована је онлајн самопроцена знања ученика осмог разреда.
Ево и резултата!


КЛИК НА СЛИКУ!



ОНЛАЈН ТЕСТИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА -
ПРВИ ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ


Сврха пробног теста је да вам помогне у самопроцени знања, као и да се што боље припремите за завршни испит.
Важно је и то да, након спровођења испита, сви имате  могућност да са наставницима  продискутујете о својим одговорима, и од наставника добијете јасне препоруке за даљи рад.



Онлajн самопроцена знања за завршни испитЗавод за вредновање квалитета образовања и васпитања најтоплије препоручује да ученици раде ово тестирање самостално, без помоћи литературе или родитеља, како би слика о знању ученика била реална, а како би на основу тога, најбоље искористили преостало време до завршног испита.
Детаљније информације Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања на линку (кликом на слику).






Онлajн самопроцена знања за завршни испит  
Допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја
-директору, наставницима и стручним сарадницима - 

ПРОЧИТАТИ ОВДЕ


ТЕРМИНИ ЗА ОНЛАЈН ТЕСТИРАЊЕ: 
22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика
23. априла 2020. – тест из математике

24. априла 2020. – комбиновани тест




Додатне информације у вези са обавештењем о  онлајн тестирању ученика осмог разреда -
прилагођавање ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом  ПРОЧИТАТИ ОВДЕ 





 
ТЕХНИЧКО УПУТСТВО ЗА ПР​ИСТУП 

Ученици приступају онлајн платформи МОЈА УЧИОНИЦА ТЕСЛА.ЕДУ
на следећој адреси:
mojaucionica.gov.rs 

https://www.mojaucionica.gov.rs/



ПРИЈАВА (катанац у горњем десном углу екрана)

 

Корисничко име и лозинку ћете добити од одељењског старешине.

УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ   


 
ПАНО МОТИВАЦИЈА        

 

 

У припреми за полагање завршног испита 
можете потражити бесплатну помоћ и на интернету.


https://www.mala-matura.com/  -  је пројекат бесплатне онлине припремне наставе за завршни испит, настао под покровитељством Средње школе за информационе технологије ИТХС, акредитоване од Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ овог пројекта је да свим основцима које очекује упис у средње школе и гимназије омогући бесплатну и висококвалитетну припремну наставу.

Школа Рајак http://www.rajak.rs/sr/video-lekcije/zavrsni-ispit-definicije-i-formule/  дефиниције и формуле из математике

Школа Рајак - https://www.youtube.com/user/SkolaRajak/playlists   видео лекције из математике

Учи слободно академија -   https://www.youtube.com/user/profesortube/playlists   видео лекције из математике.
Утврдите своје знање решавањем онлајн тестова из ове и претходних година – онлајн тестови за малу матуру помоћи ће вам да лако и једноставно проверите стечено знање и што боље се припремите за малу матуру: http://srednjeskole.edukacija.rs/testovi-za-malu-maturu 

У циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разредаРадио-телевизија Војводине ће од 01. априла почети да на свом сајту објављује видео прилоге задатака из седам предмета, којима је обухваћено градиво за полагање мале матуре. На сајту rtv.rs, у одељку “Дигиталне припреме за малу матуру”, ученици ће имати прилику да сваког радног дана погледају избор од три до укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје. Задаци су припремани из Збирки за припрему мале матуре од претходних година.
    


ТРАДИЦИОНАЛНО ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ
ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА 





ВОДИЧ ЗА ИЗБОР ЗАНИМАЊА

 




ВОДИЧ ЗА ОСНОВЦЕ - КЛИК НА ЛИНК 

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА - КЛИК НА ЛИНК